Sinds 1987 ontwikkelt OAC “custom-made” elektronica & embedded software. Om voor klanten snel een prototype te produceren en grip te houden op kwaliteit en levertermijn, is OAC in 2005 gestart met een eigen productielijn. De lijn is in 2019 uitgebreid en compleet gemoderniseerd. Sindsdien groeit de vraag van klanten naar elektronica-productiediensten en krijgt elektronica ontwikkeling maar zeker ook productie steeds meer focus. Deze nieuwe focus wordt met de oprichting van OAC Electronics verder onderstreept.

Starten met elektronica-productieservice

OAC Electronics produceert nu niet alleen meer elektronica die door het bedrijf zelf is ontworpen, maar ook elektronica die door de klant of door een ander bedrijf is ontwikkeld. Dat is te danken aan OAC’s nieuwe eigen elektronica-productieservice. Volgens OAC zaakvoerder Paul Dierckx is dit het juiste moment voor de introductie van de service: “Steeds meer klanten vragen ons om prototypes en kleine reeksen te produceren. Vooral de kwaliteit van het geleverde product valt in de smaak bij klanten. Omdat we beschikken over de juiste kennis en machines hebben we alles om in huis om deze service actief en succesvol in de markt te zetten.”

Hypermoderne en geautomatiseerde productieomgeving 

Een belangrijke reden voor de hoge kwaliteit geïnstalleerde productielijn. Toeleverancier Smans heeft met advies, levering en installatie van de machines en het geven van trainingen een belangrijke rol gespeeld in het succes van deze lijn. Bij het samenstellen van de lijn waren er drie belangrijke uitgangspunten: hoge kwaliteit, easy-to-use en Industry 4.0 (full traceability).

De lijn is als volgt opgebouwd:
Essegi Componenten Storage
Zorgt voor de perfecte opslagcomponenten met klimaatregeling en is een belangrijk onderdeel van de traceability.

Speedprint Screenprinter 
Deze screenprinter is zeer nauwkeurig en heel eenvoudig in de bediening.

Hanwha Pick & Place
De Hanwha pick & place machine is zeer veelzijdig en kan vrijwel ieder SMD project aan. Daarnaast zorgt deze pick & place voor de full trcaceability van de volledige productieketen.

Asscon Vapor Phase
De Asscon Vapor Phase garandeert de kwaliteit van de solderingen.

Ersa Smartflow (selectief solderen)
Met de Ersa Smartflow kunnen we ook THT componenten automatisch solderen.

Ersa Wave Soldering

Saki 3D AOI
Om de kwaliteit te controleren en te garanderen gebruiken we de Saki 3D AOI.

Toen de lijn eenmaal geïnstalleerd was, ging de implementatie zeer soepel. Paul Dierckx: “Dankzij de goede training van Smans was er een zeer steile leercurve. Al snel waren we in staat om met de machines te werken. En als we vragen of problemen hebben, dan staat de technische dienst van Smans gelijk voor ons klaar.” Nu twee jaar later is er zoveel kennis en ervaring dat ook de volgende stap gezet kan worden.

‘One-stop-electronics shop’

Door de elektronica-productiedienstverlening verschuift OAC richting een one-stop-shop voor haar klanten. Paul Dierckx: “Het is onze bedoeling om voor klanten alles uit handen te kunnen nemen van van idee tot ontwikkeling van de hardware, software en behuizing tot en met keuringen (CE, FCC…) en nu dus ook productie. Door de jarenlange ervaring kunnen we samen met de klant innovatieve en realistische oplossingen realiseren binnen aanvaardbare budgetten.” OAC is weer klaar voor de toekomst!