Tractiebatterijen worden veel gebruikt in elektrische heftrucks, magazijntrucks en palletwagens. Met een investering van enkele duizenden euro’s is een tractiebatterij niet goedkoop. Goed onderhoud en bijvullen is noodzakelijk om lang van een tractiebatterij gebruik te kunnen maken. Bij industrieel gebruik is een levensduur van 5 jaar goed haalbaar, bij minder frequent gebruik kan een batterij tot wel 10 jaar mee. Epsbatterijen, een onafhankelijke leverancier gespecialiseerd in de verkoop en het onderhoud van tractiebatterijen, ontwikkelde samen met OAC Electronics een onderhoudsmonitoringssysteem om het onderhoud te vereenvoudigen.

Onderhoud tractiebatterijen noodzakelijk voor optimale levensduur

Harold van de Leemput is oprichter van Epsbatterijen en sinds 2006 gespecialiseerd in de verkoop en onderhoud van tractiebatterijen en laders. Harold: “Van huis uit ben ik elektricien en al bijna 20 jaar richt ik me op de verkoop en onderhoud van tractiebatterijen. Om de maximale levensduur te halen is het uitmeten/schoonmaken en het bijvullen van de batterij met gedestilleerd water cruciaal. Het grote probleem is dat heel veel bedrijven dit niet doen. Op het moment dat de batterij niet goed wordt schoongemaakt ontstaan er lekspanningen en kan er oxidatie optreden. Wanneer de problemen echt tot uiting komen word ik gebeld. Het eerste wat ik doe is met een multimeter de lekspanningen op het batterijpakket meten. In veel gevallen zie ik dan direct dat er lekstromen zijn en weet ik dat de batterij niet goed wordt onderhouden. Hier ontstond mijn idee voor continue monitoring. Ik wilde een systeem dat een alarm geeft als er een lekstroom gedetecteerd wordt. Deze monitoring is zowel interessant voor bedrijven met eigen heftrucks maar zeker ook voor grote firma’s die de heftrucks voor korte en lange tijd verhuren. Op dit moment heeft de verhuurder geen idee wat er met de batterijen gebeurt. Daarnaast zag ik een grote vraag vanuit de industrie. Zeker in Atex zones is statische elektriciteit gevaarlijk is en kunnen lekspanningen ook voor problemen zorgen.”

Ontwikkeling van online batterij monitoringsplatform

Met het idee van de batterijmonitor is Harold bij OAC Electronics terecht gekomen. Harold van de Leemput: “Tijdens de gesprekken kwamen we tot de conclusie dat er veel meer mogelijk was dan alleen een alarm voor lekstroom. Door een levelindicator te plaatsen zien we ook wanneer er gedestilleerd water bijgevuld moet worden of dat er een batterij droog staat en schade kan oplopen. Door de spanning te meten, zijn door spanningsvallen, ook kapotte batterij cellen op te sporen. Een kapotte batterijcel is anders slecht te constateren maar kan wel leiden tot kapotte elektronica van uw machines. Dit kan een reparatie van zo’n 7.000,- euro betekenen. Tevens kan 1 defecte cel de hele batterij kapot maken met enorme kosten en stilstand als gevolg. Ook temperatuur houden we nauwkeurig bij. Te hoge temperaturen zorgen voor een lage zuurtegraad / spanning waardoor de batterij niet optimaal geladen wordt en niet goed werkt. De informatie over de batterij wordt draadloos verzonden en is in een online portaal uit te lezen. In dit portaal worden alle batterijen van de locatie toegevoegd. Op het moment dat er een alarmwaarde is overschreden krijgt een toegewezen persoon direct een email. Door direct onderhoud uit te voeren wordt de levensduur van de batterij verlengd. In het portaal wordt ook het aantal laadcycli bijgehouden. Belangrijke informatie omdat een tractiebatterij zo’n 1.500 laadcycles kan maken, hierdoor is budgetteren veel nauwkeuriger. Voor het versturen van de data naar het portaal is er een vaste gateway en een mobiele gateway beschikbaar. De vaste gateway wordt gemonteerd bij het oplaadpunt van de heftrucks, de mobiele gateway op de heftruck en is speciaal ontwikkeld voor de verhuur van heftrucks.”

Goede samenwerking met OAC Electronics

Over de samenwerking met OAC Electronics is Harold zeer tevreden. Harold: “Met OAC Electronics zijn we erin geslaagd het idee perfect uit te werken. Onderweg zijn we echt wel de nodige uitdagingen tegengekomen. Zo was het een uitdaging om de data vanuit een metalen kooi te versturen maar dit is allemaal perfect opgelost. Er staat nu een merk onafhankelijk monitoringsplatform waar ik heel veel van verwacht. Ons eerste doel is om er in 2025 1.000 stuks van in omloop te hebben. We richten ons zowel op de Belgische als Nederlandse markt. “Hier heb ik alle vertrouwen in!”

Voor meer informatie:

Website Epsbatterijen

Of neem contact op met OAC Electronics