OAC beschikt over een eigen (co-locatie) datacenter in België. Een groeiend aantal bedrijven maakt gebruik van ons datacenter voor Virtual Private Server diensten en voor het managen van IoT devices. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van een Private Server en vergelijken we de kosten van een private cloud ten opzichte van een public cloud dienst.

Virtual Private Server en IoT

Het datacenter van OAC wordt vooral gebruikt voor Virtual Private Servers en IoT services.

Bram Kennis (CTO OAC): “Een Virtual Private Server leveren we voor onze opdrachtgevers volledig op maat. Onze Virtual Private Servers zijn perfect schaalbaar en naar behoefte op en af te schalen. Omdat wij uw besturingssysteem naar keuze (van CentOS en Debian tot Windows Server) installeren kunt u creëren wat u nodig heeft. Ook gebruiken we de datacenter voor de data van IoT-oplossingen. Uw data staat dus veilig opgeslagen in een Tier 3 datacentrum in België. Dankzij de korte afstand is er weinig latency waardoor uw informatie altijd snel beschikbaar is. Het op afstand monitoren van machines en apparaten gaat snel en is betrouwbaar.”

Beveiliging en regelgeving bij Private Cloud

Naast flexibiliteit zijn veiligheidsredenen de belangrijkste redenen om voor een private cloud oplossing te gaan.

Bram Kennis: “De eerste belangrijke reden is dat ons datacenter in België staat. We voldoen aan de Belgische wetgeving. Voor diverse bedrijven met strenge verplichtingen is dit al een belangrijke reden om te kiezen voor een private cloud oplossing. Bij een public cloud oplossing staat data in vrijwel alle gevallen buiten België of zelfs de EU. Een tweede belangrijke reden is dat er bij een private cloud organisaties hun eigen beveiligingsmaatregelen kunnen implementeren en de toegang tot hun gegevens beperken tot specifieke personen of groepen. Bij een public cloud is vrijwel alles standaard en is maatwerk niet mogelijk of duur.”

Kosten Public Cloud versus Private Cloud

Om kosten van een public cloud te vergelijken met een private cloud moeten er met veel factoren rekening worden gehouden.

Bram Kennis: “Bij een public cloud zoals bij Amazon zijn de aanloopkosten minder dan bij een private cloud. Alles is standaard ingericht en ‘pay-as-you-go’. Je betaalt voor de resources die je gebruikt. Echter, als je veel gegevensopslag of verwerkingsdata nodig hebt of specifieke wensen hebt dan lopen de kosten snel op en kan een private cloud goedkoper zijn. In een private cloud zijn de kosten voor de infrastructuur en onderhoud vaak hoger maar deze investeringskosten kunnen over een langere periode worden verdeeld. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van al bestaande infrastructuur om de kosten omlaag te brengen. Of dit mogelijk is hangt af van de specifieke wensen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op!