De firma Heecon BV ontwikkelt machines voor het verhakselen van tomaten-, paprika-, aubergine- en komkommerplanten. Grote tuinders en loonwerkers gebruiken de machines voor het leegruimen van kassen. Heecon BV zocht een betrouwbare partner om in een korte tijd een maatwerk metaaldetector voor hun machine te ontwikkelen en kwam uit bij OAC Electronics. We spraken Jeff van Boxel (Heecon BV) over de ontwikkeling en de samenwerking.

Haak voor tomatenplant

Het belang van metaaldetectie bij verhakselen

Om te zorgen dat de Heecon machine tijdens het leeghalen van een kas niet defect raakt is metaaldetectie van groot belang. Jeff: “Metaal moeten we detecteren om te voorkomen dat de messen beschadigen. Het vervangen van de messen kost duizenden euro’s kosten, kosten die met een metaaldetector voorkomen kunnen worden. En metaal wordt nu eenmaal veel gebruikt in de kassen. Zo groeien tomatenplanten aan een touw, dit touw is bevestigd aan een metalen haak. Bij het leeghalen van de kassen komen deze haken regelmatig in de machine. Ook komt het voor dat er gereedschap in de kas is achtergebleven. Zodra en een schroevendraaier of een kniptang in de messen terecht komt dan moeten de messen direct vervangen worden.”

Eisen aan maatwerk metaaldetector

Na een zoektocht kwam Heecon tot de conclusie dat maatwerk noodzakelijk was. Jeff: “Voor de ontwikkeling van de metaaldetector waren er verschillende uitdagingen. Het is een vrij compacte machine die natuurlijk ook al van metaal is. Daarnaast is het ook belangrijk dat de band op tijd stopt. De band gaat met een snelheid van 4 meter per seconden. Dus naast de metaaldetectie moest ook de elektronica gemaakt worden om de band snel te kunnen stoppen. Omdat er al een machine met zo’n metaaldetector was verkocht zat er daarnaast ook een tijdsdruk achter dit project. We hebben diverse bedrijven benaderd maar OAC Electronics was de enige die dit project met ons aan wilde gaan.”

Op maat gemaakte metaaldetector

Perfecte oplossing ontwikkeld door OAC Electronics

De verkochte machine is volgens planning uitgeleverd met de door OAC Electronics ontwikkelde metaaldetector. Jeff: “We zijn heel tevreden met de oplossing die door OAC Electronics ontwikkeld is. Ze hebben gekozen om van een standaard magneet gebruik te maken. Zodra het magneetveld wordt verstoord gaat er direct een signaal naar de band en wordt deze stopgezet. Dit is precies waar onze klant naar op zoek was. We zijn heel blij met het eindproduct en ook de samenwerking. Bij OAC is het afspraak is afspraak. Inmiddels zijn we samen al aan het volgende project begonnen. Hierbij gaat de band nog sneller en in de volgende versie kan ook het metaalniveau in worden gesteld. De klant kan dan zelf bepalen of hij de machine stil wil laten zetten bij iedere speld of pas bij een grotere haak.”

Ook interesse in een maatwerk elektronica oplossing? Neem contact op met OAC Electronics.