Vanaf begin februari is Jonas Aertgeerts actief bij OAC. Jonas is 21 jaar en studeert Embedded Software aan de Thomas More Campus de Nayer. Bij OAC werkt hij voor zijn bachelorproef aan een RGB-sturing met FPGAs. De samenwerking bevalt zo goed dat er nu al is afgesproken dat hij vanaf 1 juli vast in dienst komt. In dit artikel stelt Jonas zich voor!

Al vroeg interesse in technologie  

Jonas woont in Langdorp. Hier heeft zijn vader een werkplaats voor het verkopen en herstellen van landbouwmachines.
Jonas: “Vanaf kinds af loop ik ook al rond in deze werkplaats. Ik ben dus eigenlijk meer in de mechanische wereld opgegroeid. Echter had ik altijd al interesse in elektronica, de elektronische/elektrische werkjes werden dan ook vaak naar mij doorverwezen. Het is dus ook geen verassing dat ik in het middelbaar een technische studierichting koos. De eerste 2 jaren in het middelbaar studeerde ik industriële wetenschappen, van het derde tot en met het zesde studeerde ik elektriciteit – elektronica. Tijdens de studie lag de focus op microcontrollers en pas in het zesde jaar kwamen ook FPGA’s aan bod. De projecten die we toen maakten waren dan ook zeer beperkt: een eenvoudige mux, een adder of een hex-bcd omvormer. Hierna begon ik aan de Embedded Software opleiding op de Thomas More Campus de Nayer. Hier kwamen FPGAs al in het eerste jaar gelijk aan bod. Zo gebruikten we FPGAs voor het aansturen en inlezen van uart’s en het aansturen van Nokia 5110 display.”

Keuze voor OAC Electronics

Voor de derde fase van de opleiding moest Jonas op zoek naar een bedrijf om een volledig semester een stage/bachelorproef te doen.
Jonas: “Om een geschikt stagebedrijf te vinden zijn we een kijkje gaan nemen op een jobbeurs. Jammer genoeg vond ik daar niet meteen iets dat mij aansprak. Veel bedrijven waren oftewel volledig op hardware oftewel volledig op software gericht. De bedrijven op de jobbeurs waren ook allemaal relatief grote bedrijven en veelal gevestigd in Antwerpen, Brussel of Leuven. Ik was op zoek naar een klein bedrijf, dichterbij huis en gespecialiseerd in zowel hardware als software design. Via Google kwam ik OAC tegen en OAC werd na wat vergelijk nummer 1 op mijn keuzelijst. OAC is voor mij goed bereikbaar en doet zowel hard- als softwaredesign. Al snel had ik een kennismakingsgesprek met directeur Paul Dierckx. Hij vertelde me over wat OAC zoal deed en welke projecten ze op dat moment mee bezig waren. Op dat moment stond het eigenlijk al vast dat ik bij OAC stage zou gaan lopen. Een paar maanden later toen ik mijn bachelorproef onderwerp moest indienen heb ik samen met Paul besloten dat ik een RGB-matrix sturing met FPGA zou gaan maken.” 

FPGA projecten

Jonas kon niet wachten om met het FPGA project aan de slag te gaan.
Jonas: “Dit is dan ook het echte eerste grote project dat ik met een FPGA realiseer. Voorheen waren het allemaal kleinere schoolprojecten die we op FPGA-development kits gerealiseerd hebben.
In het middelbaar maakten we gebruik van het Altera DE2 bord. Dit bord is uitgerust met een Altera Cyclone II 2C35 FPGA. Het programmeren van deze FPGA deden we in de Altera Quartus 2 IDE. In het middelbaar maakte we gebruik van het basys3 bord van Digilent. Dit bord heeft een artix 7 XC7A35T FPGA. Bij OAC maak ik momenteel gebruik van het Nexys Video Bord. Deze heeft een XC7A200T FPGA. Deze FPGA is wat groter en krachtiger dan die van het Basys3 bord. Het Nexys bord is ook al voorzien van een hdmi ingang die ik momenteel gebruik om de RGB-matrix aan te sturen. Programmeren van het Basys3 en Nexys video bord gebeurt in de Vivado IDE van Xilinx.”

Bij OAC in dienst

“Ondertussen ben ik reeds een paar maanden bij OAC. Gedurende deze periode heb ik een mooi beeld kunnen krijgen van de werkzaamheden en soorten projecten die OAC zoal doet. Geen enkel project is hetzelfde en steeds komen er nieuwe en interessante onderwerpen en technieken aan bod. Het is dan ook deze afwisseling die mij aantrekt. Daarnaast ondersteunt OAC me ook geweldig in mijn werk. Als ik een probleem heb of een component nodig heb om iets te testen dan heb ik er maar om te vragen. Dit vind ik ook belangrijk dat een bedrijf zijn medewerkers ondersteunt en hen kansen biedt om projecten en zichzelf te ontwikkelen. Als alles goed gaat dan eindigt mijn stage bij OAC 18/06/2022. Ik neem dan -/+ 2 weken vakantie en zal 1/07/2022 terug paraat staan bij OAC. Vanaf dan ben ik vast in dienst en zal ik verder ontwikkelen aan alle projecten die me aangeboden worden.”